Безопасно и устойчиво:

Подготовка на овощните градини за предстоящите пролетни слани.

Безопасно и устойчиво: Подготовка на овощните градини за предстоящите пролетни слани.

1.2.2024

В света на земеделието, ранните пролетни слани са често предизвикателство, което може да засегне овощните култури и да доведе до сериозни загуби в добива. Кайсии, праскови, череши, вишни, сливи, ябълки и круши – тези вкусни плодове често се оказват уязвими пред неблагоприятните въздействия на студовете. В този контекст, подготовката на овощните култури за сезона е ключов етап.
  1. Почистване и резитба
Премахнете изсъхналите листа и мъртвите клони. Извършете резитба, за да стимулирате новия растеж, като се фокусирате върху формирането на здрава структура.

Периодът от началото на януари до началото на март е подходящ период за резитба на семковите дръвчета. Те са по-студеноустойчиви, но прекалено ранната резитба може да направи дървото по-уязвимо към различни заболявания. Затова е важно да се спазва препоръчителния период и да се избягва резитба във влажно и мразовито време.

Препоръчителен период за резитба на костилковите дръвчета от края на март до края на май или след обиране на плодовете през август-септември. Костилковите дръвчета са по-топлолюбиви и подрязването им в студено и влажно време може да ги направи по-уязвими към определени заболявания. Резитбата след обиране на плодовете е предпочитана.

Важно е да се отбележи, че резитбата е изкуство, което изисква внимание и практика. Ръководете се от специфичните нужди на вашия сорт и внимателно планирайте резитбите!

2. Защита на кореновата система
Приложете слой от мулч около корените на дърветата, за да запазите влагата и да предотвратите замръзването на почвата.
3. Системен мониторинг
Постоянно следете метеорологичните условия и признаците на пролетни слани. Ако прогнозата е неблагоприятна, незабавно предприемете необходимите мерки за предпазване.
4. Защита на цветовете и плодовете
Сланите представляват сериозна заплаха за вашите земеделски култури, като могат да предизвикат сериозни щети върху растенията и добива. Стоп Фрийз /Ледра Фертилайзърс/ е разработен, за да предостави ефективна защита срещу сланите, като понижава точката на измръзване на цитоплазмата и увеличава устойчивостта на растенията към неблагоприятните влияния на ниски температури.

Но Стоп Фрийз не е просто средство за защита от студ. Той е надежден стимулатор на процесите на цъфтеж и оплождане. Като участва в производството на важни хранителни и биоактивни елементи, този продукт гарантира оптималното протичане на вегетационните фази.

Стоп Фрийз подпомага образуването и транспортирането на скорбяла, захари и мазнини, които са от съществено значение за правилния цъфтеж и развитие на плодовете. Повишава устойчивостта на растенията към стресови фактори, предпазвайки ги от неблагоприятните влияния на високи и ниски температури. Стоп Фрийз осигурява градивни елементи, подкрепящи формирането на клетъчните стени и участвайки в основните процеси на растеж и развитие.

За да осигурите оптимално протичане на процесите цъфтеж и оплождане /редуциране на абортите/, както и да осигурите защита от измръзване на цветовете от слани, приложете Стоп Фрийз на Ледра Фертилайзърс по следната схема:

Първо приложение – начало на цъфтеж (10-20% отворени цветове) – 250-300 гр/дка;
Второ приложение – интензивен цъфтеж (70% отворени цветове) – 250 – 300 гр/дка:
Трето приложение – една седмица след второ приложение – 250 – 300 гр/дка;
Четвърто приложение – в начало на плодообразуване – 250 – 300 гр/дка с работен разтвор от 80 до 100 литра вода на декар.
За любителите овощари – 30-40 гр / 10 л вода.
Пръскането трябва да е обилно – до образуване на капка.

5. Здравна подкрепа
Гарантирайте доброто здравословно състояние на овощните си градини, като им осигурите оптимални количества хранителни вещества и провеждате навременни растително-защитни практики.
  1. Важно за разпознаване
На пазара съществуват различни продукти, които носят сходни или дори идентични имена, но когато става въпрос за грижата за вашите растения, важно е да се избере оригиналният и патентован продукт. Стоп Фрийз, въпреки че може да има дублиращо име с други продукти, които се появиха в последните години на пазара, е уникален и високо ефективен серум, предназначен за предпазване на растенията от измръзване и други неблагоприятни условия. Важно е да знаете как да разпознаете и закупите оригиналния продукт:
  • Регистрация на БАБХ:

Оригиналният Стоп Фрийз е регистриран и одобрен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – рег.№ 223. Търсете регистрационния номер на продукта, който би трябвало да бъде ясно изписан на опаковката.

  • Етикет на оригинала:

Оригиналният Стоп Фрийз трябва да има специфичен етикет, който гарантира произхода и качеството на продукта.

Внимание към детайлите:
Изборът на правилния продукт, който да предпазва и стимулира растежа на вашите растения, е ключов за успешното селскостопанско производство. Винаги отделяйте време да разгледате продукта, който използвате, и да бъдете осведомени за всички негови характеристики и предимства. Стоп Фрийз, регистриран в БАБХ с № 223 и с патент от GT Chemicals USA, производител – Ледра Фертилайзърс, е сигурен път към оптимално здраве и растеж на вашите растения.